Tulevaisuuden älykkäät kaupungit

Keskustelimme Aalto-yliopiston Living + -platform projektipäällikkö Mikko Särelän kanssa tulevaisuuden älykkäistä kaupungeista. Tämä kirjoitus on jatkoa aiempaan älykaupunkeja käsitelleeseen blogikirjoitukseemme. Olemme tottuneet siihen, että tilat ovat joko yksityisiä tai julkisia. Kirjastot, kahvilat ja ostoskeskukset ovat julkisia, toimistorakennukset, taloyhtiöt ja kodit yksityisiä. Tämä käsitys rajoittaa tilojen tehokasta käyttöä, sillä yksityiseksi mielletyt tilat ovat suuren osan ajasta tyhjillään. Asunnot ovat tyhjiä asukkaiden ollessa töissä tai matkalla, toimistorakennukset suljettuja virastoajan ulkopuolella. “Tulevaisuudessa tilat voivat olla yksityisiä tai julkisia sen mukaan, mikä on milloinkin tarpeellista. Yksityinen koti voikin olla ulkopuolisten käytettävissä olevaa tilaa. AirBnB uurtaa uraa kotien jakamiseksi muiden käyttöön. Mutta voisiko kodin vuokrata vain päiväksi, tai illaksi ilman yöpymistä?” Mikko Särelä pohtii. “Käsite “yksityiset vs. julkiset tilat” hajoaa, eikä vielä tiedetä mitkä termit tulevaisuudessa korvaavat ne.” Särelä jatkaa. Fira uskoo, että käsite “asunto” tulee muuttumaan. Ihmisellä ei välttämättä ole enää esimerkiksi omaa keittiötä. Osittainen ja kokonaan yhteisöllinen asuminen tulee yleistymään kaupungeissa, jakamistalous muodostaa 2010 -luvun uudenlaisen kommuuniasumisen. Mitä tarvitaan jotta tällainen murros on mahdollista? Älykkäät kaupungit odottavat oikeanlaisen teknologian murrosta. Tarvitaan kotiin tulevia palveluja jotka vaativat älykästä lukitusta. Tarvitaan alueita joissa on riittävän paljon käytettävissä olevia tiloja, ja riittävän monessa niistä on oltava älykäs lukitus. “N. 10 vuotta menee siihen, että teknologiaa on riittävästi ja suuri yleisö alkaa huomata, että jotain tapahtuu” Mikko Särelä arvioi. Älylukitus ja helppokäyttöinen tilavarauspalvelu avaavat enemmän mahdollisuuksia toimia spontaanisti kaupungissa. On mahdollista valita oma työpiste tai tapaamispaikka lyhyelläkin varoitusajalla fiiliksen mukaan. Älylukitus ei ainoastaan helpota liikkumista, vaan se helpottaa tilojen käyttöä. Ovesta kulkeminen on siirtymä, jonka yhteydessä voidaan rakentaa mielikuvia siitä, millaiseen tilaan ja tilanteeseen ollaan tulossa. Elektronisen avaimen mukana voi tulla tilaan liittyviä käyttöohjeita. Mobiilisovellus jolla kulkuoikeuksia käytetään voi toivottaa tervetulleeksi ja pyytää, että jätät tilat siisteiksi. Visuaalinen muotoilu voi vaihdella tilaisuudesta riippuen, tai eri tilojen yhteydessä viestittäen avaimen vastaanottajalle bisnestilaisuudesta tai vaikka kotibileistä. Tässä on tietenkin riski siihen, että käyttäjäkokemus voi muodostua turhauttavaksi, jos oven avaaminen on liian hankalaa epäselvän visuaalisen ulkoasun vuoksi. Sovelluksen on siis hyvä olla universaali, mutta se voisi olla myös jollain tavalla kontekstisensitiivinen. Kisakatsomo ja spontaani mökkireissu Kaveriporukka haluaisi järjestää kotisohvalle kisakatsomon, mutta kaikilla on kotonaan myös puolisot ja lapsia, eikä myöhään iltaan möykkääminen kotona ole mahdollista. Toinen kaveriporukka viettää kuukausittaisia peli-iltoja, mutta porukan jäsenet asuvat levällään pitkin pääkaupunkiseutua, jonka huono poikittaisliikenne hankaloittaa illanviettojen järjestämistä. Sopivaa paikkaa peli-illan järjestämiselle ei tahdo löytyä ilman, että jonkun on hankala päästä paikalle. Tekisi mieli lähteä puolison tai perheen kanssa spontaanisti viikonlopuksi mökkeilemään, mutta vuokramökkejä ei juuri ole saatavilla sellaiseen tarkoitukseen. Ehkä omistat mökin, jota käytät aktiivisesti, etkä siksi tahdo laittaa sitä säännöllisesti vuokralle, mutta pieni lisätulo satunnaisesta lyhytaikaisemmasta vuokraamisesta olisi tervetullutta. Rollock ja Kliffa yhdessä avaavat valtavasti mahdollisuuksia. Kodista voi tarjota vuokralle myös tuntiveloitteista aikaa, joka ei sisällä yöpymistä esimerkiksi juuri edellämainitun kaveriporukan peli-iltaa tai kisakatsomoa varten. Mökin voi laittaa nopeallakin varoitusajalla vuokralle silloin, kun omistaja itse ei sitä käytä. Sellaisia kaupunkilaisia löytyy paljon, jotka haluaisivat spontaanisti mökkeillä muutaman yön verran, jos se olisi mahdollista. Maailma muuttuu avoimempaan suuntaan “Tulevaisuuden kaupungissa kaikki tilat ovat helposti saatavilla, digitaalisesti varattavissa ja maksettavissa spontaanisti hetkessä. Lapset jotka kasvavat tähän maailmaan, eivät edes ymmärrä nykyistä käsitettä yksityisestä ja julkisesta tilasta.” Särelä summaa ajatuksiaan. Odotamme innolla ja suurella mielenkiinnolla tulevaa ja sitä, miten maailma mahtaakaan lähteä tältä osin muuttumaan.

Leave a Reply