Älylukituksen hyödyt taloyhtiölle ja asukkaille

Taloyhtiön lukitus ja sen ylläpitovastuu on itse taloyhtiöllä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kerrostaloasuntojen lukkoja ei tule vaihtaa huoneistokohtaisesti, vaan lukitusmuutokset tehdään lähtökohtaisesti taloyhtiön toimesta. Lukkojen uusiminen tulee yleensä ajankohtaiseksi ovien ja ikkunoiden vaihdon yhteydessä. Toisinaan taloyhtiö taas päätyy puntaroimaan lukitusratkaisua, kun vanha lukitusjärjestelmä on tulossa elinkaarensa päähän.

Entistä useammassa taloyhtiössä on herännyt kiinnostus vaihtaa perinteinen, mekaaninen lukitus älylukitukseen. Älylukituksella tarkoitetaan sähkökäyttöisiä ja yleensä datayhteydellä varustettuja lukkoja. Tyypillistä näille on sähköiset avausmahdollisuudet, etäavaus ja käyttäjätietojen helppo hallittavuus. Osa lukitusratkaisuista on jo täysin avaimettomia, mikä tarkoittaa että perinteisiä avaimia ei tarvita enää lainkaan.

Kustannusnäkökulma taloyhtiön lukitukseen

Monen taloyhtiön kauhukuva on tilanne, jossa avaimia katoaa, ja edessä on mekaanisten lukkojen uudelleensarjoitus. Jos kyseessä on kadonnut yleisavain, sarjoitetaan yleensä kaikki taloyhtiön lukot. Tämä tietää mojovaa kustannusta joko taloyhtiölle tai avaimien hukkaamisesta vastuussa olevalle taholle. Vaikka vakuutusyhtiö on usein mukana näissä talkoissa, tilanne ei ole toivottava. Uudelleensarjoitus ja sen mukanaan tuoma avainlogistiikka vaatii aina rahan lisäksi aikaa ja vaivaa. Lukituksen digitalisoituminen on tuonut ratkaisuja näitä tilanteita ajatellen. Kun taloyhtiössä on älylukko, lukkoja ei tarvitse sarjoittaa uudelleen vaan riittää, kun älylukon ylläpitojärjestelmästä poistetaan hukkaan mennyt kulkutunniste – on se sitten vuokralaisen tagi tai vaikka avaamiseen käytetty matkapuhelin.

Älylukitus tuo turvallisuutta taloyhtiöön

Perinteiset avaimet ovat helposti – ja täysin laillisesti – kopioitavissa. Kuvitellaan tilanne, jossa 20 vuotta vanhassa kerrostalossa on 50 huoneistoa. Vaikka avaimista olisi pidetty kirjaa, on varsin todennäköistä, että esimerkkitalon avaimia on jäänyt vanhojen asukkaiden, urakoitsijoiden tai muiden ulkopuolisten tahojen haltuun. Jo pelkkä ajatus oman kodin ylimääräisistä avaimista ”pitkin kaupunkia” tuo epävarman olon. Älylukitustuotteet tarjoavat tähän turvallisuusnäkökulmaan ratkaisun. Avaimia on käytössä juuri se määrä, jonka kulloinenkin asukas tarvitsee, ja kaikista näistä on olemassa tieto järjestelmässä. Asukkaiden muuttaessa vanhat digitaaliset avaimet on helppo poistaa ja luoda uudet uusille käyttäjille. Tätä näkökulmaa ja ominaisuutta moni pitää yhtenä älylukituksen parhaista puolista.

Yksi iso osa turvallisuutta on tietoturvallisuus. Se nousee useasti esille digilukoista puhuttaessa. Tätä seikkaa ei tule sivuuttaa, vaan digitaalista lukitusta valitessa on tärkeää varmistua sen tietoturvan tasosta ja ylläpidosta. Tietoturvamerkki on Traficomin alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen myöntämä uusi merkki, joka kertoo tuotteen tietoturvan korkeasta tasosta. Lukitusalalle ei ole vielä myönnetty kyseisiä merkkejä, mutta alan johtavat toimijat ovat sitoutuneita sen hankintaan, ja kuluvan kevään aikana on odotettavissa myös myönnettyjä merkkejä lukitusalan toimijoille.

Nykyaikaisuus on tae taloyhtiön huoneistojen arvon säilymiselle

Taloyhtiön huoneistojen arvon positiivinen kehitys on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tavoitteista ja tehtävistä. On tärkeä huolehtia keskeisistä ylläpitoinvestoinneista, jotta kiinteistöjen kunto ja tätä kautta arvo säilyy ja kehittyy. Harva olisi uskonut 10 vuotta sitten, kuinka arkipäiväinen asia sähköautojen latauspiste on tämän päivän uusissa rivi- ja kerrostalokohteissa. Vastaava ilmiö näkyy lukitukseen liittyvissä ratkaisuissa. Oli kyse sitten vanhojen asunto-osakeyhtiöiden remonteista tai uudiskohteista, on älylukitukseen liittyvät ominaisuudet monien toiveena. Älylukitus tekee taloyhtiöstä entistä modernimman ja haluttavamman. Älylukko tarjoaa oivat mahdollisuudet esimerkiksi yhteiskäyttötilojen, kuten saunan tai kuntosalin, varauspalveluun ja sisäänpääsyyn oikeaan aikaan. Muista älylukon tuomista mahdollisuuksista kerrostalossa löydät tarkemmin tietoa esimerkiksi täältä.

Älylukituksen hankkiminen on syytä tehdä huolella. Suunnitteluvaiheessa on hyvä kääntyä ammattilaisten puoleen ja varmistaa juuri oikeanlainen digiloikka hankkimalla kohteeseen parhaiten soveltuva ratkaisu. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen jälkeen on hieno nauttia arjen pienestä helpotuksesta. Moni toteaa, ettei enää voisi vaihtaa älylukosta perinteiseen – niin paljon se muuttaa arjen kulkemista.

 

Kirjoittaja on älylukitusyritys Rollock Oy:n toimitusjohtaja, jolla on arjen käyttökokemusta digitaalisista lukoista jo kolmen vuoden ajalta.