Digitalisaatio muuttaa maailman

Maailma on täynnä analogisia lukkoja joiden tehtävä on sulkea ovet ulkopuolisilta. Digitalisaatio tuo mukanaan joukon palveluita joiden saaminen kotiin on mahdotonta tavallisella lukolla. Ihmiset tulevat haluamaan näitä palveluita kotiinsa. Nykyään on odotettava kotona postipakettia ja putkimiestä jotka ovat pahimmillaan tunteja myöhässä sovitusta, annettava vara-avain naapurille ja oma avain siivoojalle. Ilman turvallisuusjärjestelmiä ei voi mitenkään valvoa käykö joku näillä avaimilla kotona silläaikaa kun asukkaat ei ole paikalla. Eikö olisi kiva, jos ovessa olisi lukko joka tunnistaa käyttäjän? Lukko joka pitää kirjaa siitä kenen avaimilla siitä on kuljettu ja milloin. Voisit lähettää kertakäyttöisen e-avaimen postipaketin toimittajalle tai vaikka ruokakaupan kotiinkuljettajalle. Seuraat pilvipalvelusta milloin avaimella on menty sisään, ja koska ulos. Päätät lähteä mökille, jossa on kylmää koska lämmitys on säädetty ylläpitotasolle. Pilvipalvelun kautta voit laittaa etukäteen mökin lämmityksen normaalille, tilata mökkipaikkakunnan lähikauppiaalta ruuat valmiiksi jääkaappiin. Entä kun pieni koululainen menee yksin kotiin iltapäiväksi? Sanotaan, että kyseessä on hieman vilkkaampi tapaus joka saattaa keksiä kaikenlaista vähemmän turvallista. Kätevää olisi laittaa kotiautomaatioon tieto, että jos kotona ei ole muita avaimia kuin lapsen, olisi esimerkiksi hellan ja internetin käyttö estetty. Muistisairaan mummin kotioveen laitettu älylukko ilmoittaa kotihoitajille tai omaisille jos ovesta kuljetaan poikkeukselliseen aikaan, esim. yöllä, tai jos ovi on yhtäjaksoisesti liian pitkään auki. Entä jos omistat asunnon kaupunkialueella, joka on toisinaan paljonkin tyhjillään. Haluaisit vuokrata asuntoa matkailijoille esim. Aribnb:n kautta. Joudut olemaan kotona joka kerta antamassa avaimen vuokralaiselle, ja jos avain hukkuu joudut sarjoittamaan asunnon lukot uusiksi. Pelkkä avain yksin jo maksaa helposti kymmeniä euroja. Kuinka kätevää olisi jos vuokralainen voisi suoraan vuokrapalvelun kautta saada älypuhelimeensa ajastetun määräaikaisen e-avaimen, jolla pääsee sisään asuntoon? Asunnossa on valmiina odottamassa tarvittava määrä NFC-tageja jotka on ajastettu toimimaan sovitun ajan. Ei huolta niiden hukkumisesta koska niiden käyttöoikeudet voi deletoida pilvipalvelusta vaikka olisit itse toisella puolella maailmaa, eikä muoviset tagit maksa muutamaa euroa enempää. Kun vuokra-aika päättyy, avaimet lakkaavat toimimasta ja voit luottaa siihen ettei asuntoon enää pääse kutsumattomia henkilöitä. Sellainen lukko on olemassa. Lukko itse ei tarjoa vielä muita palveluita kuin hallinnan pilvipalvelusta, mutta se on varustettu siten, että siihen voi lähes rajattomasti luoda integroituja palveluita. Nyt tarvitaan vaan innostuneita koodareita ja kiinnostuneita IoT-firmoja jotka haluavat luoda tällaisen lukon mahdollistamia palveluita.

Leave a Reply