Helppoutta majoituspalveluiden avainhallintaan

Hiihtoloma houkuttelee taas yhä useampia kotimaisia ja ulkomaalaisia turisteja lomakohteisiin nauttimaan talviurheilusta. Vuokramökkien ja -huoneistojen asukkaat vaihtuvat tiheään ja majoitusten avainhallinta aiheuttaa toisinaan käytännön haasteita. Vaihtopäivistä haluttaisiin tehdä sujuvia niin lomalaisten kuin vuokranantajienkin näkökulmasta. Näissä tilanteissa käytännön apua tuovat älylukot, jotka mahdollistavat avaimettomuuden ja kulkuoikeuksien hallinnan etänä. Älylukot kasvattavatkin voimakkaasti suosiotaan myös lomakohteiden lukitusratkaisuna. Kotimaiseen Rollock älylukkoon voi törmätä yhä useammissa suomalaisissa lomakeskuksissa.

Vuokramökkien lukituksen haasteet

Vaikka erilaiset varausjärjestelmät ovat tehneet majoituksen etsinnästä ja hankinnasta suhteellisen helppoa, avainlogistiikka aiheuttaa edelleen ylimääräistä työtä ja haastetta. Vuokralaisen ja vuokranantajan tulee usein sopia tapaaminen kohteeseen avainten luovuttamiseksi, vaikka lomalaisten ensisijainen tavoite on usein päästää irti aikataulutuksista. Samalla tämä sitoo vuokranantajan järjestämään avainten luovutus paikan päälle kohteeseen. Avaimia on yleensä yksi tai korkeintaan pari, joita pallotellaan seurueen kesken. 

Älylukko tekee lomailusta sujuvaa

Älylukon avulla kulkuoikeuksia voidaan hallinnoida etänä ja ne voidaan asettaa voimaan majoittujan varauksen alkaessa. Tämän lisäksi ne voidaan jo varaushetkellä määrittää päättyväksi, kun varaus loman päätteeksi loppuu. Kulkuoikeuksia voidaan tehdä useita, jos kohteessa on useita majoittujia kerrallaan. Tällöin ei tarvitse arvuutella, kuka seurueen jäsenistä saapuu ensimmäisenä ladulta tai rinteestä takaisin mökille. Tällaisiin tilanteisiin on toisinaan käytetty oven läheisyydessä sijaitsevia koodillisia avainbokseja, jotka eivät välttämättä ole kaikista turvallisin mahdollinen vaihtoehto avaimen säilyttämiseksi. Koodeja harvoin vaihdetaan majoittujan vaihtuessa, minkä vuoksi boksin koodi voi olla varsin monen henkilön tiedossa.  Älylukon mobiiliavaus-toiminto on lisäksi koettu käytännölliseksi ominaisuudeksi myös majoituspalveluissa. Ovi voidaan avata etänä eikä kulkutunnisteita tai -kortteja tarvita lainkaan, kun lukon avaaminen tapahtuu mobiilisovelluksella.

Majoituspalveluihin valikoituu yhä useammin älykäs lukitusratkaisu

Kotimainen Rollock älylukko kasvattaa suosiotaan niin asuinrakentamisessa kuin toimitiloissakin. Lisäksi sen hyödyt ja käytännöllisyys on tunnistettu myös majoituspalveluiden keskuudessa. Rollock älylukitustuotteita löytyykin jo hotelleista, Airbnb-asunnoista ja muista huviloista sekä lomamökeistä ympäri Suomen. Rollockin avulla on toteutettu esimerkiksi hotellipalveluita itsepalveluperiaatteella, kun kulkuoikeus voidaan muodostaa ja lähettää varausjärjestelmässä varausta tehdessä. Tämä mahdollistaa sisäänkirjautumisen hotelliin ilman, että majoittujan tarvitsee asioida respassa.