Älylukon hyödyt kotiin: miten älylukko helpottaa arkea

Digitalisaatio vaikuttaa monella saralla – niin myös rakentamisessa. Asuinrakentamisen lukitus on pohjautunut varsin pitkään perinteisiin, mekaanisiin avaimiin. Digitalisaation myötä sekin kenttä on saanut haastajakseen moderneja, innovatiivisia ratkaisuja, joita puhutellaan tuttavallisemmin älylukoiksi. Toisinaan kuulee puhuttavan myös digitaalisista tai elektronisista lukoista. Älylukoilla tarkoitetaan digitaalisia ominaisuuksia omaavia lukkoja, joiden avaamiseen käy esimerkiksi kulkutunniste tai mobiilisovellus. Vaihtoehtoisten avaustapojen lisäksi ne tarjoavat helpotusta arkeen muun muassa ketterän avainhallinnan muodossa. Älylukkoja löytyykin jo yhä useammista suomalaiskodeista, ja käyttäjäpalaute niiden hyödyistä ja helppoudesta enteilee määrän räjähdysmäistä kasvua myös tulevaisuudessa.

Ei enää piiloja vara-avaimille

Älylukkojen myötä ei tarvitse kuljettaa erillisiä avaimia taskuissa, sillä lukon avaamiseen käy esimerkiksi älypuhelin, joka kulkee miltei jokaisella meistä joka tapauksessa mukana. Näin ollen siis kotoa lähtiessä on yksi asia vähemmän muistettavana, kun avainnipun voi jättää unholaan.

Perinteisten, mekaanisten avainten aikakaudella oli tapana säilyttää vara-avainta jemmassa kodin pihapiirin alueella. On selvää, ettei kukkaruukun tai kynnysmaton alla ole turvallista säilyttää kotiavainta, saatikka ikkunankarmien tai -peltien suojissa. Älylukkojen myötä voit tarvittaessa luoda uusia kulkuoikeuksia avaimen hukkuessa tai muun yllättävän tarpeen ilmaantuessa, kun sinulla on omistajaoikeudet kotisi lukkoon. Tämä lisää kodin turvallisuutta, kun kulkuoikeudet on hallittavissa tietoturvallisen järjestelmän kautta.

Kulkuoikeuksia erilaisiin tarpeisiin

Myös etähallittavuus liitetään tavallisesti älylukkoihin. Tämä tuo käytännön hyötyä esimerkiksi silloin, kun sinun täytyy päästää joku käymään kotonasi. Se voi olla ystävä, joka tulee käymään ennen kuin ehdit itse kotiin, pakettilähetti, huoltomies tai vaikka säännöllisin väliajoin käyvä siivooja. Älylukko mahdollistaa kulkuoikeuksien helpon jakamisen, jolloin voit muodostaa erilaisia avaimia erilaisiin tarpeisiin: esimerkiksi kaverille kertakäyttöisen ja siivoojalle sellaisen joka on voimassa perjantaisin kello 12-14 välisenä aikana.

Lisäksi etäavaus on toiminto, joka tekee älylukosta lyömättömän: voit avata oven vaikka ulkomaanmatkalta tai työpöydän äärestä nappia painamalla, jos jonkun tarvitsee yllättäen päästä käymään kotonasi. Tämä nousee usein esille, kun puhutaan älylukon parhaista toiminnoista.

Kadonneet avaimet eivät aiheuta murhetta

Jos perinteinen mekaaninen avain katoaa, aiheuttaa se huolen lisäksi aina kustannuksia, kun tilalle täytyy teettää uusi avain tai jopa uudelleensarjoittaa koko kodin lukitus. Etenkin uudelleensarjoitukset voivat nousta hyvinkin kalliiksi. Mielessä pyörii usein myös se mahdollisuus, että kadonnut avain ehtii joutua vääriin käsiin. Se aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Älylukko poistaa kokonaan nämä kulut ja murheet, kun kadonneet kulkutunnisteet voi poistaa itse käytöstä. Uudet avaimet voi luoda yhtä helposti: muutamalla klikkauksella.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että älylukko tuo käytännön hyötyjä päivittäiseen arkeen. Se helpottaa asumista; oli käyttäjä sitten yksineläjä, perheellinen, lapsi tai vanhus. Lisäksi se lisää kodin turvallisuutta, kun kulkuoikeudet ovat selkeästi hallittavissa. Uudiskohteissa älylukkoja näkee enenevissä määrin. On selvää, että kokonaan uusia koteja rakennettaessa halutaan niihin tuoda tämän päivän teknologiaa, jolloin älylukko on varsin ilmeinen valinta lukitusratkaisuksi. Oviympäristön uusiminen ja siinä yhteydessä älylukon hankkiminen on usein järkevää myös vanhemmissa kohteissa – ihan vain arjen sujuvoittamiseksi. Kodin ratkaisujen tulee vastata tämän päivän tarpeita.

Jos haluat lukea lisää miksi valita älylukko, löydät lisätietoja täältä.