Sinulla on älypuhelin, mutta onko sinulla älyovi?

”Viimeisten metrien haaste” on paljon käytetty sanonta, joka kertoo verkko-ostamisen ja palveluiden saavuttamisen ongelmasta kotioven kynnyksen yli. Oli kyse sitten postilähetin tai ruoan verkko-ostoksien toimituksesta, on prosessi sujunut aina tilauksen, maksamisen ja toimittamisen osalta helposti, mutta tökännyt viimeiselle metrille lukossa olevaan kotioveen.

Viimeisten viikkojen aikana nopeasti muuttunut tilanne on pakottanut monia palveluntarjoajia tuomaan ratkaisunsa verkkoon. Kiinnostus viimeisen metrin haasteen ratkaisemiseen on kasvanut, ja moni verkossa tuotteitaan ja palveluitaan tarjoava on konkreettisesti ymmärtänyt mistä sujuvassa prosessissa on kysymys. Ruoan verkkokauppias haluaisi tuoda tuoretuotteet suoraan asiakkaan jääkaappiin ja postilähetti jättää paketin sisälle hänen jakelureitilleen sopivana ajankohtana. Nykyinen tilanne on ollut pitkälti aikataulujen sovittamista – tavoitteena saada kotiovi auki oikealla hetkellä paikan päällä olemalla.

iPhonesta älyoveen

Lähes jokainen meistä muistaa ajan, kun matkapuhelin oli puhumista varten. Aivan kuten lukko on ollut oven lukitusta varten. Puhelimella voi edelleen puhua ja lukolla lukita oven, mutta kehityshyppy on ollut valtaisa. iPhone on ollut ensimmäisiä puhelimia, joka on muuttanut ihmisten ajattelua puhelinta ja sen käyttötapoja kohtaan. iPhone ja muut älypuhelimet ovat tuoneet valtavan määrän palveluita sovelluksien ja käyttöliittymien kautta meidän arkiseen käyttöön.

Lukituksessa on tapahtunut vastaava kehitysloikka. Lukko ei ole enää vain lukitusta varten, vaan se toimii mahdollistaja useille palveluille ja uusien palveluiden syntymiselle. Rollock on yksi älylukkojen pioneereista Suomessa: yhtiö on kehittänyt avaimettomaan lukitukseen liitettäviä palveluratkaisuja, jotka mahdollistavat ovien etähallinnan ja liittämisen osaksi kiinteistöjärjestelmiä. 

Digilukko ja älylukko ovat paljon käytössä olevia termejä. Ne kuvaavat hyvin itse lukkoa, mutta todellisuudessa on kyse laajemmasta kokonaisuudesta. Ei vain lukko, vaan myös koko oviympäristö on saanut ”älyn”. Terminä älyovi kuvaa paremmin muutoksen lopputulosta. Sinulla on jo älypuhelin, mutta onko kotiovesi jo älyovi?

 

Kirjoittaja on älylukitusyritys Rollock Oy:n toimitusjohtaja, jolla on arjen käyttökokemusta digitaalisista lukoista jo kolmen vuoden ajalta.